MSI lanceert overheidsopdracht voor de herinrichting van het gelijkvloers van het BIP in de Koningsstraat

10 april 2020
MSI lanceert overheidsopdracht voor de herinrichting van het gelijkvloers van het BIP in de KoningsstraatMSI lanceert overheidsopdracht voor de herinrichting van het gelijkvloers van het BIP in de KoningsstraatMSI lanceert overheidsopdracht voor de herinrichting van het gelijkvloers van het BIP in de KoningsstraatMSI lanceert overheidsopdracht voor de herinrichting van het gelijkvloers van het BIP in de KoningsstraatMSI lanceert overheidsopdracht voor de herinrichting van het gelijkvloers van het BIP in de Koningsstraat

De Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) publiceerde een overheidsopdracht met Europese bekendmaking voor de aanstelling van een multidisciplinair ontwerpteam(*) voor de herinrichting van het gelijkvloers van het BIP in de Koningsstraat 2-4 in 1000 Brussel.

Het gebouw van het Brussels Info Place of het BIP, naast het Koninklijk Paleis, is eigendom van de MSI en is een visitekaartje van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Hier huizen onder meer de kantoren van visit.brussels en de permanente tentoonstelling experience.brussels. Op de site zal de MSI ook een modulair pand bouwen voor het LE CHAT cartoon museum.

Drie partners, het Brussels Gewest, de MSI en Beliris, hebben een samenwerkingsprotocol ondertekend voor de renovatie van het gelijkvloers van de Koningsstraat 2-4: het gebouw van het BIP-complex op de hoek van het Koningsplein en de Koningsstraat. Beliris, de federale opdrachtgever voor Brussel, financiert de studies voor het voorontwerp en voor de aanvraag van de bouwvergunning.

Deze renovatie moet specifiek zorgen voor een hoofdingang aan het Koningsplein. De herstructurering van de ruimtes moet leiden tot: een oplossing voor de beperkte zichtbaarheid van de functies die in het gebouw aanwezig zijn vanuit de openbare ruimte; een betere algemene toegankelijkheid van het gebouw, in het bijzonder voor mensen met een beperkte mobiliteit; en een duidelijkere circulatie binnen het gebouw.

Het programma omvat:
- de realisatie van een nieuwe ingang;
- de realisatie van een nieuwe ontvangst- en horecaruimte;
- de realisatie van verbindingen tussen de verschillende functies in het gebouw.

De selectiecriteria van het toekomstige ontwerpteam zijn onder andere de toegevoegde waarde van het project voor het bestaande gebouw en de relevantie van de voorgestelde benadering voor de erfgoedwaarde van het gebouw, dat deel uitmaakt van een beschermd monument.

De uiterste ontvangstdatum van de kandidaturen is 25 mei 2020.

De bekendmaking en alle praktische informatie over de overheidsopdracht zijn te vinden op enot.publicprocurement.be.

  • (*) Volledige ontwerpopdracht in een multidisciplinair team (architectuur, stabiliteit, speciale technieken, expertise op het vlak van milieu en duurzaamheid, EPB-coördinatie, veiligheids- en welzijnscoördinatie, akoestiek).
Meer informatie over